MAHASTI
ARTEAN PASIERAN
Txakolinaren ibilbidea
Kostaldeko Santio bidean zehar, ibilbide honek Getariako txakolinaren upategiak bisitatzeko aukera eskaintzen dio bisitariari, eta baita hain berezia den ardoa dastatu eta erosteko ere. Seinalez hornitutako ibilbidean zehar, txakolina egiteko mahastien 327 hektarearekin gozatu ahal izango du bisitariak. Gehienbatean, ardo zuria da txakolina, XII. mendetik jasota dagoen ereiteko eta lantzeko modu jakin baten fruitua.
Txakolinaren ibilbidea
Kostaldeko Santio bidean zehar, ibilbide honek Getariako txakolinaren upategiak bisitatzeko aukera eskaintzen dio bisitariari, eta baita hain berezia den ardoa dastatu eta erosteko ere. Seinalez hornitutako ibilbidean zehar, txakolina egiteko mahastien 327 hektarearekin gozatu ahal izango du bisitariak. Gehienbatean, ardo zuria da txakolina, XII. mendetik jasota dagoen ereiteko eta lantzeko modu jakin baten fruitua.
Zarauztik
abiatuta, gune historikotik Getariarantz garamatzan irteeran egingo dugu
aurrera, eta, mahasti arteko pendiz malkartsuan gora, garai batean Zarautz eta
Getaria lotzen zituen Erdi Aroko galtzadara iritsiko gara. Gure lehenengo
jomuga Santa Barbarako baseliza da, 1707an
berreraikia eta izen bereko landa-auzoan kokatua. Zarauzko bista miresgarria
ikus daiteke bertatik. Aurrera jarraitzen du bideak handik, erraz, gure aurrean
zabal ikusi arte Getaria pausatzen den
muinoa, Juan Sebastian Elkano, Cristobal
Balenciaga eta txakolinaren sorlekua.
Zarauztik
Getariara iristeko, bi herriak lotzen dituen itsasertzeko oinezkoen pasealeku
berria ere erabil dezakegu. Bide bat hartu zein bestea hartu, egoki bideratuko
gaitu Getariako portura, Gipuzkoako zaharrenetako bat. Getarian berehala Salbatore Deunaren eliza gotikora bideratuko
zaigu begirada, benetan zaila izango zelako kokatuta dagoen lekuko aldapan
eraikitzea. Jarraian, herritik irten egingo dugu, Errerieta kalean zehar, galtzada
zaharrean gora, erromesen zaindaria den Askizuko
San Martinen elizara bidean. Handik
aurrera, mahats-parra eta eukalipto
arteko 2,5 km-ko bideak gidatuko gaitu Zumaiaraino.
Txakolina egiteko egutegia
- Mahastia.
Neguan, mahastia atsedenean dela, inausi egiten da, xirmendu emankorrak zaintzeko helburuarekin. Haien ernamuinetan jaioko eta garatuko dira udaberrian etorkizuneko mahats-sortak. Mahats-bilketa irailaren bukaeran edo urriaren hasieran egiten da, sortek heltzeko eta azukrea eta azidotasunaren arteko orekarik onena izaten duten garaian. - Abendua / Urtarrila / Otsaila – Inausaldia.
- Martxoa / Apirila / Maiatza – Ernetzea.
- Ekaina / Uztaila / Abuztua – Heltzea.
- Iraila / Urria / Azaroa – Biltzea.
- Upategia.
Biltzeko aldian, mahatsa zuzenean iristen da mahastitik upategira, eta bertan hasten da lantzeko prozesua. Mahats-mordoak kontuz prentsatu ondoren, jasotako muztioa hartzitzen uzten da 15/30 egunez, kontrolatutako tenperaturan, eta txakolin bihurtzen da. Upategian pausatzen utzi behar da gero zenbait hilabetez, eta Getariako txakolina prest egongo da dastatzeko, eta, hurrena, botilaratzeko. - Abendua / Urtarrila / Otsaila – Txakolina lantzea.
- Martxoa / Apirila / Maiatza – Botilaratzea upategian.
- Ekaina / Uztaila / Abuztua – Dastatzea.
- Iraila / Urria / Azaroa – Biltzea eta prentsatzea.
PASEANDO
ENTRE VIÑEDOS
Ruta del txakoli
Siguiendo el Camino de Santiago costero, esta ruta abarca las bodegas elaboradoras del Txakoli de Getaria, brindándoles a los visitantes la oportunidad de visitar, degustar y comprar ese vino tan especial. A lo largo de la ruta señalizada, podrán disfrutar de las 327 hectáreas de viñedos con las que se elabora el txakoli, vino blanco en su mayoría, fruto de un cultivo y una elaboración peculiar del que se tiene constancia desde el siglo XII.
Ruta del txakoli
Siguiendo el Camino de Santiago costero, esta ruta abarca las bodegas elaboradoras del Txakoli de Getaria, brindándoles a los visitantes la oportunidad de visitar, degustar y comprar ese vino tan especial. A lo largo de la ruta señalizada, podrán disfrutar de las 327 hectáreas de viñedos con las que se elabora el txakoli, vino blanco en su mayoría, fruto de un cultivo y una elaboración peculiar del que se tiene constancia desde el siglo XII.
Situándonos
en Zarautz, tomaremos la salida en dirección a Getaria desde el casco histórico
y, por una fuerte pendiente flanqueada por viñedos, accedemos a la calzada
medieval que unía antiguamente Zarautz y Getaria. Nuestro primer destino es la
ermita de Santa Bárbara, reconstruida en 1707 y ubicada en el barrio rural
del mismo nombre. Desde aquí, se puede admirar una espectacular vista de
Zarautz. El camino prosigue suavemente hasta otear el promontorio donde se
levanta Getaria, cuna de Juan Sebastián Elcano, Balenciaga y el txakoli.
De Zarautz a Getaria también podemos llegar por el nuevo paseo peatonal
paralelo al mar que comunica ambas localidades. Los dos caminos nos llevarán a
buen puerto, al de Getaria, uno de los más antiguos de Gipuzkoa. En Getaria llama
la atención la iglesia gótica de San Salvador, por su edificación en tan
complicado desnivel. Abandonamos la localidad subiendo por la calle Errerieta, mediante
una antigua calzada que nos conduce hasta la iglesia de San Martín (en Askizu),
patrón de peregrinos, desde donde un trayecto de 2,5 km entre parras y
eucaliptos nos guiará hasta Zumaia.
Calendario de elaboración del txakoli
- Viñedo.
En invierno, con el viñedo en descanso se realiza la poda con el objetivo de dejar los sarmientos productivos, cuyas yemas, en primavera, brotarán y desarrollarán los futuros racimos. La vendimia se realiza a últimos de septiembre o primeros de octubre cuando los racimos hayan llegado a su punto óptimo de maduración y de equilibrio entre los azúcares y la acidez. - Diciembre / Enero / Febrero - Poda
- Marzo / Abril / Mayo - Brotación
- Junio / Julio / Agosto - Maduración
- Septiembre / Octubre / Noviembre - Vendimia
- Bodega.
En vendimia las uvas llegan directamente del viñedo a la bodega y, es aquí donde comienza el proceso de elaboración. Tras el prensado delicado de los racimos, el mosto obtenido fermenta a temperatura controlada entre 15/30 días, transformándose en txakoli. Unos meses de reposo en la bodega y, el Txakoli de Getaria estará listo para ser degustado y posteriormente embotellado. - Diciembre / Enero / Febrero - Elaboración del Txakoli.
- Marzo / Abril / Mayo - Embotellado en bodega.
- Junio / Julio / Agosto – Cata.
- Septiembre / Octubre / Noviembre - Vendimia y prensado.
Argazkiak/Fotos: Jon Andoni Martin (pegote)
Mi mas sincero agradecimiento a Aitor Arruti Rezabal por su trabajo desinteresado
de la traducción del castellano al euskara de todos los textos de este blog.
MILA ESKER
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